Asociace hotelů a restaurací České republiky
Česky English
Česky English

Zahraniční food blogeři o svých preferencích a trendech v r. 2018

Datum: 7.3.2018

Po roce 2017, kdy byly v trendu různé misky (bowls) a unicorny ve všech možných formách (pokrmy v pastelových barvách) se vrací klasika, znovu se objevuje stará známá zelenina a obiloviny a využívají se sezónní a regionální produkty. Pečlivá příprava a vnímavost při vaření zajistí kvalitu a šetrné zacházení s potravinami v roce 2018. Důležitou roli hraje uvědomělé stravování. Food blogeři doporučují začít naslouchat svému tělu a jíst to, co nám chutná. A co nás čeká v roce 2018? Ve všech sledovaných kategoriích převládají aspekty jako kvalita, vnímavost, „méně znamená více“ a radost z experimentování. Sabine (www.pastamaniac.de) má jasné přání pro rok 2018: „Přála bych si, aby se lidé stravovali vědoměji, víc naslouchali potřebám svého těla i životního prostředí. To znamená dávat přednost sezonním a regionálním potravinám, méně používat živočišné produkty.“

V oblasti dortů a sladkostí spatřují blogeři trend k méně cukru a návratu klasiky. Pokud jde o maso, budou se připravovat nové steaky jako B-cut BBQ na grilu. Jako klasická příloha brambory, ale i alternativy jako bulgur, zelená špalda, lupiny a těstoviny z červené čočky. Co se týká způsobu přípravy, podle blogerů jsou v trendu šetrné procesy jako je vaření v páře a sous-vide. Nadále se bude šířit trend k veganství a čistému stravování (clean eating). Mezi nápoji se objeví nové druhy čajů. Co se týká alkoholických nápojů, zůstávají blogeři u starých vyzkoušených nápojů a pro rok 2018 sázejí na řemeslné pivo a gin. Avšak nejen doma by měl být správný výběr nápojů. Steffen a Sabrina, kteří společně blogují na adrese www.feedmeupbeforeyougogo.de, apelují na gastronomii: „Uvítali bychom, kdyby restaurace věnovaly stejně velkou pozornost, jakou věnují pokrmům a vínům, i ostatním nápojům. Signature drinky, široký výběr regionálních piv a zajímavých nealkoholických nápojů by měly být standardem.“ A ve kterých restauracích bychom si měli rezervovat stůl? Podle food blogerů jsou to asijské restaurace: japonské, korejské, thajské a vietnamské. Obecně bude důležitější téma sdílení jídla a budou se prosazovat koncepty sdílených večeří (shared dinner). Karen Pilot (www.karensbackwahn.blogspot.de) to shrnuje stručně a trefně: „Ať už bude módní jakýkoli trend, hlavně musí chutnat!“

Sezónní, regionální a vysoce kvalitní

Na otázku, které aspekty jsou pro ně u potravin a nápojů nejdůležitější, odpovědělo 65 % food blogerů, že důležité jsou sezónní potraviny. Blogerka Verena (www.very-issima.at) v tom vidí mnoho předností: „Doporučuji využívat produkty, které právě mají sezonu, protože tím objevíte mnoho zajímavých zapomenutých přísad a receptů. Navíc je to udržitelné i levnější.“ Podobně to vidí také Gabriele (www.freitag-ziegler.de/blog-salat): „Víc sezónní a regionální zeleniny na talíři a to jako hlavní součást jídla, ne jen jako přílohu. Protože zelenina nabízí mnoho druhů, dobře chutná, je zdravější a pokud se týká vlivu na klimatické změny, vychází z toho lépe než živočišné produkty.“

Před hodnocením vysoké kvality (37 %) a regionálním původem (24 %) však zůstává chuť.

Třicet dva food blogerů uvedlo, že je pro ně rozhodující, aby jim produkt chutnal. Není pro ně důležité, že produkt je zrovna v trendu, že je novinkou na trhu nebo že jej znají už hodně dlouho. Pro 8 % respondentů nemá při výběru potravin a nápojů žádný význam ani etiketa o bio původu. Pro Sarah (www.sarahsdelightblog.wordpress.com) hraje důležitou roli návrat ke kořenům: „Neměli bychom u jídla, stejně jako v jiných oblastech života, hledět jen dopředu, ale také se vrátit zpět ke kořenům. Co nám nejvíc chutnalo v našem dětství? Co babička nebo matka často vařila? Zkusme opět oživit klasiku.“  Alice (www.kulinarischeswunderland.blogspot.de)  uzavírá diskusi: „Neměli bychom zapomínat na tradiční recepty a častěji vařit báječná babiččiná jídla.“

Barevná rozmanitost

Food blogeři na svých blogách nabízejí rozmanitost, ať už jde o tradiční a domácí kuchyni, vegetariánská jídla, pokrmy bez cukru, rychlé a jednoduché recepty, vaření bez dodatečných přísad a hotových produktů, bez laktózy a se sníženým množstvím fruktózy, tipy na minimalizování kuchyňského odpadu nebo jednoduché každodenní pokrmy bez příkras. Pro Sonju (www.madamecuisine.de) je při vaření rozhodující přístup: „Chtěla bych rozmanitě vařit a péct a být tak vzorem pro své děti. Chtěla bych jim ukázat, že to není žádná nudná práce, ale společensky družná, příjemná a relaxační činnost.“ Na otázku, jaké produkty jsou nedílnou součástí jejich kuchyně, jmenovali respondenti spoustu klasických a místních produktů jako jsou brambory, dýně, červená řepa, růžičková kapusta, mléko, chléb, jogurt a rajčata. Ale i exotické přísady mají v jejich kuchyních své místo, mimo jiné mandlové mléko, ovesná kaše, zázvor, vanilka, skořice, sladké brambory, korejské chilli vločky, quinoa a tonka boby. Mezi oblíbené nápoje patří řemeslná piva z minipivovarů a gin. Bianca (www.biancas-blog.de) vysvětluje, co je pro ni při výběru potravin důležité: „Pro mě je zásadní, aby lidé pochopili, co potraviny obsahují a jakou cestou prošly, než se ocitly v lednici nebo na talíři. Transparentnost a porozumění vedou k pochopení a ochotě připlatit si víc za kvalitu nebo počkat na odpovídající sezonu.“

Zdroj: http://svethg.cz/zahranicni-food-blogeri-o-svych-preferencich-trendech-v-r-2018-2/

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste

Pokud již máte registraci, můžete se přihlásit

Přihlašovací jméno
Heslo
 

Zapomněli jste své heslo? Nechte si zaslat nové

Pokud nemáte ještě účet, můžete se zaregistrovat


Contact information