Byznysový příběh hotelu, který naučil Čechy jezdit za luxusním odpočinkem
Zeptali jsme se manažerů tří společností, které nedávno své zaměstnance či sami sebe vzdělávali na kurzech Akademie AHR na 4 otázky:
1. Proč jste se rozhodli investovat do vzdělávání zaměstnanců?
2. Které profese v hotelu nebo restauraci je podle vašich zkušeností potřeba nejvíc vzdělávat?
3. Jaké kurzy v Akademii AHR vaši zaměstnanci absolvovali?
4. Odrazily se poznatky z kurzů v jejich další práci? Co byste nejvíce ocenili?
14.konference AHR ČR se uskuteční 28.11. – 29.11. 2019 v Praze.
Konference kombinuje dva večery s jednodenní odbornou částí.
Partnerským hotelem je hotel Olympik a Tristar, odkud budou také zajištěny transfery na jednotlivá místa
Vzdělávat se, zlepšovat, posouvat sebe i firmu... To platí ve všech oborech, ale v tom hotelovém dvojnásob.
Nový článek časopisu Gastro a Hotel a malý vstup naší Akademie najdete na straně 18: http://casopis.gastroahotel.cz/gh4_19/20/
#akademieahr #ahrcr #vzdelavani #kurz #hotelnictvi #gastronomie #hotel #restaurace #seminar #zamestnanci #gastronomickekurzy #kurzyprohotely #hospitality
V nejnovějším vydání časopisu Top hotelierstvo/ hotelnictví vyšel zajímavý článek s lektorkou Akademie AHR Jaroslavou Vyskočilovou na téma housekeeping.
Přinášíme Vám nyní z tohoto článku pár praktických informací.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zavádí nově od akademického roku 2019 / 2020 na Fakultě technologické bakalářské studium – program Technologie a hodnocení potravin (specializaci Gastronomické technologie) v prezenční a kombinované podobě.
Součástí specializace (Gastronomické technologie) je koncepce zaměřena taktéž na Víno a další produkty révy vinné v gastronomii, formou volitelných předmětů.
V rámci vzdělávání Akademie AHR se věnujeme zvyšování tvrdých odborných dovedností Vašich zaměstnanců.
Jaká témata jsou v tomto směru nejčastěji poptávaná?
Asociace hotelů a restaurací České republiky pro Vás připravila ve spolupráci s ubytovací portály Hotel.cz a Penzion.cz anketu PENZION ROKU 2019.
Penzion roku je prestižní ocenění majitelů a provozovatelů penzionů, kteří dlouhodobě poskytují kvalitní služby. Jedná se zároveň o jednu z kategorií Výročních cen Asociace hotelů a restaurací ČR (více na www.cenyahr.cz).
Vysoká škola hotelová v Praze uspořádala kulinářskou akci Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce a oslavila 20 let své existence
Ve středu 15. května 2019 se v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze (VŠH) uskutečnila tematicky zaměřená kulinářská akce Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce, během které si soukromá vysoká škola připomněla 20. výročí svého působení v České republice.
Vzdělávání zaměstnanců je investice, které se jistě vyplatí.
Je to i jeden z velice oblíbených a stále častěji využívaných benefitů. Ať se jedná o kurzy např. IT, jazykové kurzy či o kurzy odborné, které úzce souvisí s danou profesí a které dále rozvíjí profesní dovednosti zaměstnanců.
Představte si, že jako firma investujte čas, energii a velké peníze do vzdělávání a rozvoje svých zaměstnanců.
A očekáváte výsledky, ale ty nejsou tak skvělé.
Zavádění nových technologií a postupů trvá dlouho nebo je lidé odmítají či nenápadně sabotují. Cizí jazyky se učíme opakovaně bez větších úspěchů. Zaškolování nových zaměstnanců není ideální. Lidé se sami od sebe do škol nehrnou anebo to berou jako ztrátu času event. nutné zlo.
Příčin je více. Mnohdy si ani neklademe otázku „Jak to udělat, abych měl lepší výsledky za kratší dobu s menším úsilím.“
Jednou z nejlépe hodnocených přednášek 13. Výroční konference AHR ČR byl přednáška Ivo Tomana na téma „Proč odcházím z hotelů“. Několikrát se dotkl i samotného tématu motivace zaměstnanců.
Přečtěte ukázku z jedné z jeho knih „Motivace zvenčí je jako smrad“
Pojem Time Management jistě známe všichni a všichni občas i s časem v práci zápasíme. Jak tedy pomoci? Přinášíme Vám pár tipů a triků, které nám mohou pomoci.
Time management je sadou postupů, doporučení a nástrojů pro plánování času , obvykle za účelem zvýšení efektivnosti využití času. V současnosti zahrnuje širokou škálu aktivit mezi které patří plánování, přidělování, stanovení cílů, delegování, analýza stráveného času, monitorování a stanovení priorit. Jde nám o to maximalizovat užitek z každé časové jednotky s cílem pracovat méně, systematicky a přitom dosáhnout lepších výsledků pro organizaci i svůj vlastní rozvoj.
AHR ČR v rámci svých vzdělávacích aktivit rozšířila portfolio o nový praktický kurz, a to přípravu veganských jídel. Tyto kurzy pořádáme ve spolupráci s Českou veganskou společností. Věříme, že se i díky několika takovým položkám na menu, podaří restauratérům získat si větší přízeň stávajících i větší množství nových zákazníků. Veganské speciality se stávají více oblíbenými a vítaným zpestřením klasických jídelních lístků. Praha je dle informačního portálu Happycow.net listována jako páté hlavní město s nejvyšším počtem veganských restaurací na počet obyvatel. Sledujeme trendy a věříme, že nové poznatky pro vás budou přínosem.
Byznysový příběh hotelu, který naučil Čechy jezdit za luxusním odpočinkem
Spolu s největším českým ubytovacím portálem Hotel.cz a Penzion.cz vám jsme opět připravili možnost účastnit se ankety o nejlepší PENZION ROKU 2018. Penzion roku je prestižní ocenění majitelů a provozovatelů penzionů, kteří poskytují dlouhodobě kvalitní služby. Jedná se zároveň o jednu z kategorií Výročních cen Asociace hotelů a restaurací ČR ( více k cenám celkově na www.cenyahr.cz).
Zajímavý článek k tématu kvalitních zaměstnanců.
Více se můžete dozvědět v našem kurze "Jak získat, udržet a motivovat dobré zaměstnance", který je plánován na pátek 31.08.
Nezaměstnanost atakuje rekordní hodnoty z roku 2008, počet neobsazených pracovních míst se za dva roky ztrojnásobil. Strmě vzrůstající počty restaurací a hotelů, které nemohou dlouhodobě najít vhodné uchazeče na svá otevřená pracovní místa. Již dávno neplatí, že firma vystaví inzerát a pasivně čeká na reakce. Ty už nepřicházejí a je na čase začít lidem pracovní nabídky "prodávat".
V roce 2018 si veřejnost připomíná 150. výročí narození nejvýznamnějšího slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviče (nar. 23. srpna 1868 Turá Lúka, nyní součást Myjavy – zemřel 21. prosince 1947 v Bratislavě). V Lázních Luhačovice se zachoval nejrozsáhlejší soubor jeho architektonických děl, která přispěla ke světové slávě těchto malebných lázní. Společnost Lázně Luhačovice, a. s. pečuje o odkaz Dušana Jurkoviče. V Luhačovicích spravuje ojedinělý soubor jeho zachovalých staveb, vystavěných během pouhých tří let ve stylu takzvané lidové secese. Všechny jsou kulturními památkami.
Skvělý průvodce z Přímky. Jako ryba ve vodě!
Kdo by neslyšel rád takovouto chválu. Ústy jednoho staršího návštěvníka byla adresována žákovi 2. ročníku oboru Cestovní ruch SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o., který právě vykonává odbornou praxi.
Dva roky se o něm mluví, mnozí jej zodpovědně zavedli do praxe, jiným stále dělá vrásky na čele, někteří se snaží ho ignorovat a doufají, že jim to projde. O čem, že je řeč? Přece o GDPR
Asi nelze ve zkratce popsat, co vše musí hoteliéři zajistit v souvislosti s GDPR. V každém případě je to další směrnice, která provozovatelům přináší nárůst nákladů a časovou zátěž. Na druhou stranu platí, že kdo se k datům choval odpovědně a v rámci již nyní platné legislativy, má velkou část povinností splněnou. AHR ČR se věnovala této problematice již od dob, kdy bylo nařízení připomínkováno na evropské úrovni, vytvořili jsme metodiku pro naše členy, vzory interních směrnic a uspořádali několik workshopů na toto téma. Domníváme se, že malá zařízení do cca šedesáti pokojů mohou na základě těchto informací zavést požadovaná opatření sama vlastními silami, větším nabízíme minimálně návod jak postupovat a právě vzory směrnic. To základní, co musí všichni podnikatelé udělat, je audit současného stavu ochrany dat, k čemuž právě slouží také naše metodika
Velmi užitečný článek pana ředitele Procházky z Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o., Klánovice k tématu daňového zvýhodnění studentů pro zaměstnavatele.
Pan prezident Stárek v rozhovoru pro časopis Všudybyl o naší Asociaci
Asociace hotelů a restaurací České republiky má půldruhého tisíce členů. Její členská základna se každým rokem rozšiřuje. Loni jí přibylo na sto osmdesát dalších členských subjektů. Rozhovor s prezidentem Asociace hotelů a restaurací České republiky Ing. Václavem Stárkem jsem začal konstatováním:
Zajímavý článek z Včeliště.cz
GDPR nekouše: 3 pádné důvody, proč se z ochrany osobních údajů nezblázníte
Pět kroků k prvnímu milionu Martina Žufánka. Jděte proti proudu, radí.
V anketě, kterou koncem roku 2017 iniciovala mnichovská PR food agentura kommunikation.pur, se vyjádřilo 49 zahraničních food blogerů k současným a budoucím trendům v oblasti stravování a k tomu, jaké potraviny jsou v jejich kuchyni nepostradatelné.
Atlantis Sanya, zbrusu nová dominanta nádherného ostrova Hainan otevřel své brány během Čínského Nového roku a přivítal vůbec první hosty. Dlouho očekávané spuštění provozu prvního tematického, zábavního střediska Číny má především za cíl posílit místní cestovní ruch. Resort se tak připojuje k vlajkovým lodím této slavné hotelové sítě, kterými jsou Atlantis The Palm v Dubaji, Royal Atlantis Resort & Residences rovněž v Dubaji a Atlantis, Ko Olina na Havaji.
Zajímavý článek o budoucích profesích. Do dvaceti let jich řada těch, které dnes známe, zmizí. Ale vzniknou i nová povolání, která si ještě neumíme představit. Určité profese, vyžadující širokou skálu měkkých dovedností, nahrazení umělou inteligencí očekávat nelze. Kromě poptávky po technicky vzdělaných pracovnících bude narůstat potřeba pracovníků zajišťujících sociální interakci, přímou lidskou účast. Tu žádný stroj řešit nedokáže. A kurzy měkkých dovedností v naší nabídce najdete též. Připravte se :-)
Pro rok 2017 se členové vzdělávací sekce rozhodli udělit mimořádné speciální ocenění a to „nejlepší absolventská práce roku“. K tomuto gratulujeme slečně Jana Bromové ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu České Budějovice a tématu „Malé pivovary: skryté poklady Čech, Moravy a Slezska“
Požádali jsme oceněnou Janu o pár slov ke své práci:
Nechme se při začátku roku inspirovat článkem Forbesu na téma úspěšného dodržení novoročních předsevzetí. Tento rok to již všichni jistě zládneme :-)
Každý rok totéž. Chci zhubnout, ušetřit peníze, začít cvičit, přestat kouřit, změnit práci. Předsevzetí, která si v lednu dáte a v únoru už o nich nevíte. Novoročních cílů ale nedosahujeme proto, protože jsou to prostě předsevzetí, ale proto, že většinou nevíme, jak je formulovat, uchopit a nevzdat se jich, když se během několika týdnů nebo měsíců nenaplňují.
Důležitý tedy není ani tak samotný cíl, ale spíš konkrétní přístup a plán, jak cíle dosáhnout. Proto pro vás máme pět způsobů, jak novoroční předsevzetí tento rok co nejlépe uchopit a uspět.
Vážené dámy, vážení pánové
velice vám děkujeme za spolupráci v roce 2017. Děkujeme za to, že jste s námi.
Přeji vám za náš celý tým krásné a pohodové svátky vánoční a jen to dobré v roce novém.
Ať je i rok 2018 pro nás úspěšným.
Znáte projekt Vzdělávaní praxí?
Právě Vy můžete být tím, kdo lidem ohroženým na trhu práce poskytne možnost získat nové znalosti, zkušenosti, a hlavně tolik potřebnou praxi, a to přímo u Vás v reálném pracovním prostředí.
Proto neváhejte a objednejte si jako skvělý dárek voucher Akademie AHR pro rok 2018
Rozvíjejte dále svoji kariéru, která v dnešní konkurenční době představuje značnou hodnotu.
Pro vás samotné, pro vaši rodinu, pro vaše přátelé a vaše kolegy a zaměstnance.
Vzdělání hraje silnou roli v rozvoji kariéry, v dnešní konkurenční době představuje značnou hodnotu. Potvrzují to i výsledky průzkumu, které ukázaly, že více než polovina dotazovaných by v případě nehmotného dárku ocenila právě voucher na vzdělávání. Průzkum se realizoval mezi 532 respondenty přes online platformu Survio.
Umí si nastavit pravidla. Ví, že pracovat nejde pořád, jinak jsou na nejlepší cestě k vyhoření. Neberou si práci osobně a svou identitu nebudují okolo názvu své pracovní pozice. Pokud jste na konci týdne zase ve stresu, přečtěte si tipy nechutně produktivních lidí, jak si udržet work life balance.
Zveme vás na prezentaci Glion a Les Roches abyste se dozvěděli aktuální informace o kampusech, procesu přijímacího řízení a kariérních vyhlídkách.
5. října v 18 hodin v hotelu Four Seasons Hotel Prague
Jak správně komunikovat se zdravotně postiženými? Přinášíme rozhovor s koordinátorkou projektu Přátelská místa, která v tom školí zaměstnance úřadů a firem.
Myslíte si, že se ve Vaší restauraci, ve Vašem hotelu cítí dobře a pohodlně i člověk s nějakým zdravotním problémem, např. slepý, nedoslýchavý, vozíčkář či prostě jenom starý?
Ubytování v Česku: Co najdete ve hvězdách? | HotelStars.cz
Chystáte se o nadcházející dovolené či během pracovního putování po Česku ubytovat v sympatickém tříhvězdičkovém hotelu, ale zajímá vás, zda vámi zvolená trojhvězda v Českém Krumlově bude svou úrovní odpovídat trojhvězdě, ve které jste byli ubytováni loni v Alpách, či té, kterou jste si příjemně užili předloni v Budapešti? Můžete mít vůbec nějakou jistotu?
Ano, do jisté míry. Abyste dokázali posoudit, co přesně vám hvězdy mohou přinést, připravili jsme pro vás pár tipů a informací, které by měly pomoci vnést do hvězdného systému trochu světla.
Lázně Luhačovice jsou krásné, malebné a léčivé v každé roční době. Vždy znovu a znovu okouzlují návštěvníky rozmanitou architekturou, krásným okolím a všudypřítomnou zelení. Lázeňské městečko Luhačovice leží v malebném údolí chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Okolní příroda je nedotčená a poskytuje množství možností na turistiku. Unikátní léčivé prameny činí z Luhačovic špičkové léčebné lázně v celoevropském měřítku. Akciová společnost Lázně Luhačovice je největším poskytovatelem lázeňských služeb v Luhačovicích a specializuje se především na lázeňskou léčbu onemocnění dýchacích cest. Nejznámějším léčivým pramenem je Vincentka a její účinek z pramene je nenahraditelný. Lázně Luhačovice jsou jedinečné v každém ročním období. Ať už se do nich vydáte na dovolenou či v nich podstoupíte špičkovou lázeňskou léčbu, pomůžou vám zapomenout na starosti všedních dnů. V Luhačovicích si skutečně odpočinete. I pro místní je to jedno z nejkrásnějších a nejatraktivnějších míst na bydlení a práci.
Pro naše členy a odbornou veřejnost plánujeme na téma GDPR speciální workshopy na podzim v Praze a Brně. Prvních pár informací v rozhovoru s Martinem Holubem, právním zástupcem, se kterým AHR ČR dlouhodobě spolupracuje.
Analýzu dopadů sdílené ekonomiky projednali na společném zasedání zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů a shodli se na potřebě regulace. Také podle České asociace sdílené ekonomiky je potřeba vyjasnit pravidla.
Děsivá zpráva?
V recepci jednoho z londýnských hotelů využívají služeb robota.
Robot Pepper hotelu ušetří téměř milion korun, které by jinak vydal za živého zaměstnance.
Již nyní můžete potkat po Praze plakáty a letáčky , od 1.7 budou i v pražském metru a v průběhu letních měsíců i ve vybraných městech ČR. V červenci bude spuštěna také online kampaň na sociálních sítích.
Děkujeme MMR za poskytnutou dotaci, díky které zvyšujeme povědomí o hotelových hvězdičkách
A co vlastně je klasifikace HOTELSTARS?
Učiňte krok směrem k nové kariéře — začněte studovat v říjnu 2017
Skuteční odborníci obvykle přemýšlí o budoucím rozvoji své kariéry. Na jedné straně chtějí získat nové znalosti a prohloubit je, na druhé straně nejsou připraveni opustit zaměstnání kvůli studiu.
Španělský kampus švýcarského Institutu Les Roches (top-4 nejlepších vysokých škol v oblasti pohostinství na světě, QS) nabízí program, který umožní profesionálům v této oblasti studovat bez přerušení práce. V programu získají studenti univerzální vůdčí návyky v mezinárodním obchodě a naučí se přijímat správnérozhodnutí což jim v krátké době umožní dosáhnout nové úrovně v kariéře.
Poslechněte si další rozhovory s osobnostmi členských hotelů a restaurací naší Asociace v pořadu Jana Muhlfeita.
Radio Zet a Myšlení první ligy.
Rozhovor s generální ředitelkou karlovarského hotelu Pupp Andreou Pfeffer-Ferklovou a se šéfkuchařem Jiřím Králem.
Od 31.05. je účinný zák. č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek („protikuřácký zákon“). Zde přínášíme, ve spolupráci s AK Holub & David, možné odpovědi na nejčastější otázky a některá doporučení. V současné době řeší tuto problematiku mnoho našich členů, přičemž v některých oblastech je řešení nejen na nich samotných, ale je také výsledkem podmínek, které pro provozovatele zařízení stravovacích služeb vytváří místní samospráva v každém konkrétním městě nebo obci.
Termín: 11.5.2017
Čas: 18:00 – 19:00 hod.
Místo konání: Hotel Boscolo*****, Senovážné nám. 991/1, 110 00 Praha 1 – Nové Mesto
Řečník: Camille Hosseini
Ve čtvrtek 11.05.2017 zavítejte na prezentaci Swiss Education Group – skupiny specializovaných škol ve Švýcarsku, které se nachází ve francouzsky a německy mluvících částech Švýcarska a nabízí svým studentům prestižní vzdělání v oblasti cestovního ruchu, hotelnictví, gastronomie, a také hotelového a restauračního managementu.
Swiss Education Group (SEG) byla založena v roce 1982 Dr. Andreasem Künzlim, skupina se rychle rozrostla a v roce 2008 se společnost rozhodla investovat do další expanze. Sídlí ve švýcarském Montreux s dalšími pobočkami v Severní Americe, Jižní Americe, Asii a Spojených arabských emirátech.
Ve znojemské střední škole na Přímětické proběhla 21. dubna 2017 zajímavá akce. Soutěž v gastronomických dovednostech zde připravil školní tým, který si říká „Bonum Bigas“. Je složen ze studentů vyšších ročníků oborů Hotelnictví a turismus a Kuchař- číšník. Účastníky soutěže byli jejich mladší spolužáci. Los tentokrát padl na druháky z hotelovky.
Pro pondělní ráno inspirativní článek o tom, jak prvních 10 minut v práci rozhoduje o vašem pracovním dni. Vyvarujte se možných chyb :-)
Jestli jste právě na cestě do kanceláře, zkuste se vyhnout chybám, které většina lidí dělá v prvních minutách pracovního dne. Právě ty totiž rozhodnou o tom, nakolik budete v příštích osmi hodinách produktivní.
Včetně překvapivých faktů, že kafe je dobré si vypít až po půl desáté dopoledne nebo že schůze je lepší naplánovat na odpoledne. Prkotiny? Ne tak docela, ostatně už Michelangelo věděl, že dokonalost spočívá v maličkostech. Přečtěte si běžné ranní pasti, které shrnul do deseti bodů server Business Insider.
Na toto téma si s lektorem Akademie AHR povídala Ivona Kleinová z hotelandspa.cz
Jak tedy udržet v práci dnešní dvacátníky a třicátníky? Jak z nich dostat dlouhodobou produktivitu a vytvořit s nimi dobrý a loajální pracovní vztah?
Příspěvěk zamyšlení od Rádia Wave.
Jak tuto problematiku vnímáte vy? Jaká je vaše zkušenost?
Ve vlastní šťávě: Hledá se kuchař. Značka – takhle práce není pro slabochy | Ve vlastní šťávě
Kuchařina je sezónní záležitost. V průběhu roku se střídají různá období a s nimi přichází pracovní nabídky na rozdílné pozice. Někdy vám volají kolegové a usilovně hledají grilaře, příloháře, pravou ruku šéfkuchaře, cukráře nebo jenom krátkodobou výpomoc. Momentálně zažíváme dobu, kdy je docela dost práce, ale nedostatek zkušených a spolehlivých kuchařů.
Seznamte se více s Nadací AHR ČR. HotelandSpa vydal rozhovor s předsedkyní Nadace Ivanou Němcovou.
"Pomáháme dětem z dětských domovů stát se profesionály v oboru"
Voda, kolo, film spojuje... zní letošní podtitul konference 'Stop and Stay', kterou pořádá Destinační agentura Dolní Poohří. Devátý ročník se opět přesouvá do dalšího města na řece Ohři, tentokrát se zastaví 26. a 27. dubna 2017 v Klášterci nad Ohří. Vedle společenského setkání, série zajímavých přednášek a inspirací bude její součástí i předpremiéra nového filmu o Dolním Poohří.
Jeden z našich kurzů na aktuální téma s krátkým rozhoverem s lektorkou Monika Vlková na portále hotelandspa
Nedá nám to nepodělit se s vámi o velmi zajímavý článek, který vyšel na portálu HotelandSpa
Asociace hotelů a restaurací ČR pořádá pro všechny provozovatele a majitele hotelů, penzionů či restaurací půldenní Roadshow na právě aktuální témata. Pozvali jsme řadu zajímavých řečníků a partnerů. Všichni jste srdečně zváni.
Hodina vaření na základní škole patřila vždy k těm nejoblíbenějším. Nejen, že se tu člověk, jak se lidově říká „nadlábl“, ale většinou se tu i něčemu přiučil a mohl se tím pochlubit třeba svým rodičům. Proto je jen dobře, že se hodiny vaření opět vrátily do škol, a na Pražské to ještě vyšperkovali tím, že si mezi své žáky sedmých a osmých ročníků pozvali do hodiny budoucí kuchaře, číšníky a hoteliéry, studenty z Přímky.
Tento workshop jsme pořádali v rámci činnosti vzdělávací sekce Asociace hotelů a restaurací ČR
v úterý 21.02.2017 v prostorách Vysoké školy hotelové v Praze 8, Svídnická 506.
Akce byla určena jak pro zástupce členských, tak i nečlenských škol či učilišť, která se věnují oboru hotelnictví a gastronomie.
V současnosti neexistuje jednotný klasifikační systém pro hodnocení hotelů, které se liší doslova stát od státu. Situaci, alespoň částečně, řeší dodatečná certifikace hotelů. Ta je ovšem dobrovolná. A tak velmi často dochází k zajímavým paradoxům. Například hotel, který by, za normálních okolností, dosáhl horko těžko na tři hvězdičky, jich může mít rázem pět!
Dne 13. února od 18:00 proběhne v Praze v hotelu Fours Seasons Praha další přednáška věnovaná prestižnímu vysokoškolskému vzdělávání v oblasti pohostinství. Srdečně zveme zájemce na návštěvu prezentace a na osobní konzultace se zástupci nejlepších švýcarských vysokých škol ve svém oboru.
Můžete se dozvědět o možnostech prestižního vzdělání a kariérních vyhlídkách v oblasti pohostinství. Vzdělávací společnost IQ Consultancy pořádá přednášku o nejlepších švýcarských univerzitách a zajišťuje individuální schůzky s jejich představiteli. Dozvíte se informace o předních vysokých hotelových školách Glion (Švýcarsko, Velká Británie), a Les Roches (Švýcarsko, Španělsko), které zaujímají přední příčky na žebříčku vzdělávacích institucí. Přednášet bude regionální ředitelka skupiny švýcarských institutů Julie Tokarevová. Po přednášce budou probíhat individuální konzultace pro zájemce o studium, rodiny, jejichž děti se chystají k nástupu na vysokou školu, a zajímá je právě oblast pohostinství. V rámci osobní schůzky budete mít jedinečnou příležitost položit zástupcům jakékoliv otázky, vybrat si univerzitu, zemi a studijní program, a dozvědět se o vstupních požadavcích a cenách programů.
Účast je bezplatná, je nutná pouze registrace, kterou je nutné provést online na http://www.iq.events/glion-les-roches-cz/
Věděli jste, že v roce 2016:
• Praha patřila mezi deset nejnavštěvovanějších destinací v Evropě? Prahu navštívilo více zahraničních turistů, než například Madrid nebo Atény.
• Letiště Václava Havla odbavilo více než 13 milionů cestujících? Letadla na pravidelných linkách z Prahy létala do 146 světových destinací.
• V Praze bylo k dispozici téměř 100 tisíc lůžek pro turisty? To je více než celkový počet obyvatel Pardubic.
• 5 ze 6 ubytovaných hostů v pražských hotelech byli cizinci? Jejich celkový počet se přibližně rovnal celkovému počtu obyvatel Dánska.
• Zahraniční turisté v Praze strávili téměř 15 miliónů nocí? To úhrnem činí přibližně 40 tisíc let.
Náš lektor Daniel Rys se v rozhovoru pro magazín Storyous zamyslel nad otázkou: Jak vypadá člověk, kterého bychom do naší restaurace měli přijmout a svěřit mu jednu z nejdůležitějších profesí?
Zde tedy desatero skvělého číšníka:
A co přesně to znamená:
Skvělý článek od Jana Halíře - a souhlasíme všichni, že?
Přišlo tam něco z bukáče, tak to hoď jako opci do štaflí než udělám předautorizaci. Pokud Vám tahle věta přišla úplně normální, tak Vás už hotelnictví pohltilo a není cesty zpět - zjevně jste protřelý hoteliér a tenhle článek asi nebude pro Vás. No jo, ale co takový hoteliérský potěr, který se teprve rozkoukává a v nebezpečných vodách hotelnictví ho čeká množství nástrah. Proto jsme u nás v kanceláři udělali malý praktický slovník pojmů. Aneb pojďme si udělat legraci sami ze sebe.
V rámci pravidelného pořadu "Myšlení první ligy" Jana Muhlfeita na Radiu ZET vystoupil ředitel členského hotelu Clarion Congress Prague Mirek Bukva
Poslechněte si celý rozhovor zde:
Firma JCI Czech Republic je jedním z kontaktních míst v České Republice pro administraci projektu Erasmus for Young Entrepreneurs (EYE). Cílem tohoto programu je propojit zkušené podnikatele s těmi začínajícími a posílit konkurenceschopnost obou.
Začínající podnikatel díky až šestiměsíční spolupráci získá praktické zkušenosti, které mu pomohou při rozjezdu jeho vlastního byznysu. Zkušený podnikatel naopak získá nové know-how a informace o zahraničních trzích a zajímavou konkurenční výhodu.
Zajímavý článek o trendech na pracovním poli.
Předpovědi mluví o zvyšování platů, ještě vyhrocenějším boji o talenty a o pestřejších nabídkách pro padesátníky. Co dalšího bude hýbat trhem práce, prozrazují v anketě přední čeští personalisté.
V rámci programu Erasmus+ pro vysokoškolské vzdělávání participují společně s partnerskými školami a nakladatelstvím Primrose Publishing Ltd., zástupci z VOŠ, SPŠ a OA Čáslav na projektu „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market“. Jeho výstupem bude e-learningová platforma nabízející jazykové kurzy v úrovni A2/B1 v 16 evropských jazycích.
Rozhovor s Eliškou, naší lektorkou témat z oblasti sociálních sítí, který se dotkl citlivé kauzy letáku Lidlu a řešení nenávistných komentářů klientů na jejich facebookové stánce
Reakce Lidlu na nenávistné příspěvky se mi líbí, považuji ji za naprosto předpisovou, velmi klidně vysvětlí a plynule odpoví uživatelce, říká odbornice na komunikaci na sociálních sítích Eliška Vyhnánková a dodává, že šlo o hraniční odpověď. Stačilo prý jedno slovo a vše se mohlo zvrtnout proti firmě. Podle jejich slov nejde změřit, jestli firma na odmítnutí nenávistných reakcí získá či ztratí zákazníky.
Dobrý a úspěšný nový rok plný nových zajímavostí, zkušeností a informací.
Například v rámci našich lednových kurzů: 10.01. - recepční profesionál, 19.01. - budování a vedení týmů ; 27.01. - jak získat, udržet a motivovat dobré zaměstnance; 30.01 - housekeeping, modul 1
Ráda bych Vás informovala o nově vypsaných kurzech Akademie AHR pro období zima 2017.
Ať se již jedná o témata známá a stále účastníky kladně hodnocená a členy požadovaná, tak i o témata zcela nová, jež jistě poslouží k rozšíření našich, nejen pracovních obzorů.
Nově plánujeme i speciální balíčky kurzů v rámci konceptu Manažerské Akademie AHR.
Aktuální informace sledujte zde: http://www.akademieahr.cz/vypsane-kurzy/
Děkuji a za tým AHR přeji krásné a poklidné vánoční svátky, vše dobré v roce novém. Hodně osobních i pracovních úspěchů. Budu se těšit na naši další spolupráci.
Děkuji za pozvání na školní soutěž v míchání nápojů O pohár starosty Městské části Praha 10, která se konala na Středním odborném učilišti gastronomie v Praze 10.
A i já gratuluji všem výhercům.
Chcete si uthrnout více firemních akcí? V tomto článku najdete pár praktických tipů, krok za krokem a bez zbytečné omáčky.
Příspěvek z SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o.
Když se řekne Itálie, tak si všichni představíme moře, teplo, Řím, Vatikán, slunce? Toto všechno mohlo vidět sedm studentů SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, kteří navštívili nádherné velké město s mnoha památkami, město Řím. Ve dnech 6. – 27. 11. 2016 studenti oboru Cestovní ruch, Hotelnictví a turismus, Podnikání, obchod, služby a Kuchař – číšník absolvovali zahraniční stáž s názvem „NEBOJME SE PRÁCE V ZAHRANIČÍ“. Třítýdenní pobyt v Římě se uskutečnil v programu ERASMUS + a byl finančně podpořen z Evropské komise.
Daniel vede v Akademii kurzy mimo jiné i na velmi potřebná témata "budgeting" (rozpočtování) a "kalkulace".
Nedávno poskytl rozhovor s titulem "Naučte se řídít finanční toky ve vašem penzionu" časopisu Gastro & Hotel, který najdete v linku níže. Jistě stojí za přečtení.
Další podrobnější informace se dozvíte v našech kurzech.
Byli jsme přítomni tiskové kofnerenci u příležitosti seznámení se s novým konceptem "Kulinářské umění".
Úchvatný projekt. Zapojte se i Vy :-)
Ptáte se komu? Přece Vyšší odborné škole hotelnictví a turismu, která v Poděbradech sídlí od samého založení, tedy dnes už přes dvacet let. Školu, která je sesterskou institucí starší poděbradské „hotelovky“, za uplynulá dvě desetiletí absolvovalo okolo sedmi stovek studentů. Slavili jsme v „rodinném kruhu“, v sobotu 8. října 2016, učitelé se svými bývalými studenty a naopak, absolventi se svými bývalými učiteli.
Inzertní web a noviny Annonce udělaly několik rozhovorů se zaměstnavateli i zaměstnanci v gastronomii a připravily z nich stránku s radami a rozhovory především pro vedoucí a vlastníky jednotlivých podniků. Nabídkám i poptávkám práce v Annonci totiž dominují právě ty z restaurací, hospod a kaváren. Společnost se tak rozhodla svým uživatelům pomoci a usnadnit jim práci při hledání nových zaměstnanců.Odkazy zde:
Zajímavý článek, který jsme převzali od Forbes Česko. Souhlasíte?
Myslíte si, že je důležité, aby vás vaši spolupracovníci měli rádi a respektovali vás? Možná, že si myslíte, že by nemělo, ale opak je pravdou. Záleží na tom. Protože osobní moc jednotlivce je založena na oblibě a na respektu. Znamená to, že umíte působit na lidi, aniž byste se museli odvolávat na firemní hierarchii a autoritu.
Když používáte jen autoritu a žádnou osobní moc, v podstatě sdělujete těm ostatním: Musíte to udělat, protože vám to říkám. Když působíte pomocí autority, lidé vám většinou vyhoví, ale když působíte osobním kouzlem a mocí, vzbudíte mnohem větší loajalitu a nasazení. Působení osobním vlivem vede zdravějším, důvěryhodnějším, dlouhodobým vztahům.
Jak zvýšit svou osobní moc a takzvaný referenční vliv, což je právě schopnost přitahovat k sobě druhé lidi? Pomůžou vám následující tři věci:
Na základě komunikace s generálním ředitelem pětihvězdičkového hotelu National v Armenii panem Sargis Ghazaryan si vás dovoluji informovat o možnosti stáže pro manažery jeho hotelu zde v ČR a manažerů českých hotelů v hotelu v Arménii. Konkrétně se jedná o pozice manažerů oddělení sales-marketing, FB a housekeeping, stáž v délce jednoho týdne. Budete-li mít zájem, neváhejte mě kontaktovat pro více informací.
Dne 1. října proběhne v Praze přednáška věnovaná prestižnímu vysokoškolskému vzdělávání v oblasti pohostinství. Srdečně zveme zájemce na návštěvu prezentace a na osobní konzultace se zástupci nejlepších švýcarských vysokých škol ve svém oboru.
Můžete se dozvědět o možnostech prestižního vzdělání a kariérních vyhlídkách v oblasti pohostinství. Vzdělávací společnost IQ Consultancy pořádá přednášku o nejlepších švýcarských univerzitách a zajišťuje individuální schůzky s jejich představiteli. Dozvíte se informace o předních vysokých hotelových školách Glion (Švýcarsko, Velká Británie), a Les Roches (Švýcarsko, Španělsko), které zaujímají přední příčky na žebříčku vzdělávacích institucí. Přednášet bude regionální ředitelka skupiny švýcarských institutů Julie Tokarevová. Po přednášce budou probíhat individuální konzultace pro zájemce o studium, rodiny, jejichž děti se chystají k nástupu na vysokou školu, a zajímá je právě oblast pohostinství. V rámci osobní schůzky budete mít jedinečnou příležitost položit zástupcům jakékoliv otázky, vybrat si univerzitu, zemi a studijní program, a dozvědět se o vstupních požadavcích a cenách programů.
Účast je bezplatná, je nutná pouze registrace, kterou je nutné provést online na http://www.iq.events/glion-les-roches-cz/
Článek k zamyšlení na téma eliminace práce na černo od Tomáše Surky, ředitele personálně-poradenské společnosti McROY Czech
České ekonomice zásadně chybí pracovní síly, což brzdí její růst. Firmy mají problémy s plněním nových zakázek, stát přichází o možnost zvýšení HDP i větší výběr daní. Zároveň zbytečně utrácí miliardy na sociálních dávkách. Proč je nutné eliminovat práci načerno, komentuje personalista Tomáš Surka.
Krásné ocenění pro jeden z našich členských hotelů :-) Gratulujeme
Portál TripAdvisor, který poskytuje hodnocení čehokoliv spojeného s cestováním, sestavil žebříček 12 excentrických hotelů. A do prestižního seznamu, který doporučuje třeba i americká CNN, se dostal i český hotel na Ještědu.
Dnešní článek jsem si "vypůjčila" od jednoho z našich lektorů. Je krásně a velmi trefně napsaný :-) Máte už nějaký z tipů u vás zavedený?
Všichni se soustředíme na to, abychom vytěžili co nejvíce z online prodejů, firem a dalších segmentů. Ale občas zapomínáme vytěžit maximum z prodejů uvnitř hotelu, přitom je to ideální čas. Klient už bydlí a jen tak snadno před naší nabídkou neuteče..
Senát projednal novelu tzv. „Potravinového zákona,“ kterou se mění zákon č.110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích. V Senátu byl návrh zákona schválen na 23. schůzi 27. 4. 2016. Posledním krokem bylo zatím jeho doručení 4. 5. 2016 prezidentovi republiky k podepsání.
Tato novela má nabýt účinnost 90. dnem následujícím po dni jeho vyhlášení. Ještě si pamatujeme předchozí novelu tohoto zákona platnou od 1. 1. 2015, která zařadila provozovatele stravovacích služeb do podnikatelů, pro které je tento zákon povinný. Novela z roku 2016 potvrdila povinnosti a trend z předchozí novely a přinesla i některé další povinnosti, které přímo obsahuje nebo slibuje v podobě prováděcích vyhlášek.
Jestli jste vášnivým milovníkem jídla, baví vás zkoumat nové chutě, experimentujete s konzistencí jídla a často hledáte novou inspiraci, tak pro vás nebude překvapením, že se v letošním roce posune gastronomické umění zase dál. Pro všechny, kteří mají ambice povzbudit svou profesní kariéru, přinášíme pět nejdůležitějších gastronomických trendů pro rok 2016.
V poslední době jsou nové trendy v gastronomii a diskuze o nich velice IN. Člověk už se pomalu přestává orientovat v trendy nabídce restaurací a možná se i lehce ztrácí v nových pojmech. Nicméně lidé prahnou po nových věcech a oceňují nové nápady jak v samotných surovinách, chutích tak i v obsluze.Osobně ráda navštěvuji různé restaurace a ráda objevuji nové kulinářské světy, ale nedám dopustit i na starou dobrou klasiku.
Co tedy hledat v této době?
Přispěli jsme svojí trochou do "mlýna" a přidali jsme se ke sbírce víček pro Kristýnku, na kterou přispívá náš členský hotel Park Inn Hotel Prague:)
Už jste to slyšeli? V Japonsku otevřeli první hotel obsluhovaný roboty. Více v přiloženém odkaze.
Co si o tom myslíte?
Mezi další vymoženosti již v některých hotelech patří speciální sensorické náramky, které sbírají data smyslových vjemů hostů jako je například reakce na teplotu, na hladinu hluku,na osvětlení či na kvalitu ovzduší. Můžete potkat i robota butlera, který vám na pokoj doručí malé občerstvení či toaletní potřeby. Ve větší míře se lze již setkat s check in přes smart telefony včetně aplikací pro otevření hotelových pokojů. Ale za mne: lidský přístup prostě nikdy nemůže být nahrazen :-)
Budete mít zájem o praktickou příručku pro provozovatele hotelů a restaurací?
Jejím cílem je upozornit na specifika čínského hosta v českých hotelech a restauracích a přispět ke zvyšování kvality poskytovaných služeb.
Čínští turisté loni v zahraničí utratili 215 miliard dolarů (5,1 bilionu Kč), o 53 procent více než v předešlém roce. Dnes to oznámila Světová rada pro cestování a turistiku (WTTC) se sídlem v Londýně. Turisté z Číny tak během cest do zahraničí utratili více peněz než kdokoli jiný, uvedl zpravodajský server CNN.
ROADSHOW AHR ČR se vrací. Začínáme už 16.3 v Českých Budějovicích
AKTUÁLNÍ TÉMATA
PROFESIONÁLOVÉ
7 MĚST
Každoročně pro Vás hledáme zajímavá témata a důležité informace pro Vaše podnikání. Letos jsme připravili 7 prezentací a doufáme, že jsme se trefili!
15 důvodů proč randit s někým, kdo pracuje v oblasti pohostinství:
Připravili jsme pro vás nové kurzy na sezónu jaro 2016. Jak se vám líbí :-) Je téma, které vám chybí?
Vzdělávání jako proces získávání znalostí, dovedností či postojů lze získat profesionální prací, zkušenostm, ale i výukou a diskuzí s odborníky v rámci dané profese.
V rámci Akademie AHR plánujeme nejenom aktivity v rámci školení a vzdělávání, ale i aktivity které oživí spolupráci, podpoří sdílení myšlenek, nápadů, "best practise" ( sdílení informací, postupů řešení standardních i nestandardních situací) a poslouží jako centrum informací a databáze všeho, co se našeho pracovního rozvoje týká.
Již nyní můžete vidět plakáty a letáčky po Praze, od 1.7 budou i v pražském metru a v průběhu letních mesicu i vy vybranych městech ČR. V červenci bude spštěna také online kampaň na socialnich sítích.
Děkujeme MMR za poskytnutou dotaci, díky které můžeme zvýšit povědomí o hotelových hvězdičkách.
A Co je vlatně klasifikace HOTELSTARS?
Věříme v sílu vzdělávání. Vzdělali jsme již přes 6000 profesionálů v oboru.
Know how těch nejlepších na stříbrném podnose. Hard skills, soft skills,
coaching a mentoring.
Pětihvězdičkový tým odborníků z praxe. Připraveni plně se Vám věnovat.